ИСТОРИЈАТ МУЗЕЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Јaвна установа Музеј Републике Српске – Бања Лука

Основан 26. септембра 1930. године под називом Музеј Врбаске бановине, по налогу краља Александра Карађорђевића, оснивач Музеја је био први бан Врбаске бановине Светислав Тиса Милосављевић. Први управник Музеја Врбаске бановине био је Спиридон Шпиро Боцарић, академски сликар из Будве.

За првих десет година рада (до 1941. године) скупио је у околини Бања Луке велики број етнографских предмета непроцјењиве историјске, националне и културне вриједности. До 1982. године Музеј РС је неколико пута мијењао назив и простор а потом смјештен у дијелу објекта Дома радничке солидарности, у којем су Народна и универзитетска библиотека и Дјечије позориште.

Одлуком Владе Републике Српске, 14. новембра 1992. године, дотадашњи Музеј Босанске крајине преименован је у Музеј Републике Српске и проглашен централном установом заштите покретних културних добара.

Данас је смјештен у објекту Дома радничке солидарности и располаже са 3.700 m2 властитог простора од чега се на 1.500 m2 налази Стална изложбена поставка, а остали дио депои и службене просторије.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA