180511_Proljece u muzeju

ПРОЉЕЋЕ У МУЗЕЈУ

Традиционална манифестација “Прољеће у музеју” отворена је данас у 12 часова у Музеју Републике Српске. Већ 12 година ова манифестација се отвара изложбом радова са радионица које, под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске, Одјељење за образовно педагошки рад Музеја РС, организује за дјецу основних школа и центара, у сарадњи са наставницима ликовног образовања.

Манифестацију је отворио директор Музеја Миладин Савић,  организатори манифестације су Наташа Ного, виши музејски педагог са сарадницама Аном Браташевец, Миланком Драгојевић и Ђурђицом Бјелошевић, а подршку је пружила и канцеларија Омбудсмана за дјецу Републике Српске.

Присуствовали су наставници и ученици те дјеца и васпитачи из центара, који су учествовли и освојили плакете и награде.

“Током априла, у Музеју РС, стотине ученика, у пратњи наставника ликовног васпитања, цртали су у Музеју, на тему – МУЗЕЈСКИ ЕКСПОНАТ КАО ИНСПИРАЦИЈА. У амбијенту Сталне изложбене поставке Музеја, ученици бирају експонате који их инспиришу, уживајући и маштајући између призора историје прошлог вијека и прошлог миленијума, између костима и руралних и урбаних ношњи, између клавира Владе Милошевића и натре за ткање вуне, између вукова и зечева, митраљеза и фрула.” – објаснила је Наташа Ного, виши музејски педагог. “Тако садржајан, узбудљив амбијент Сталне поставке, даје сваком учеснику Прољећа у музеју једну нову перцепцију, те мисао о томе – шта је знање, шта је занат, вјештина, шта је умјетност и шта стварање. Управо у покушају да репродукују оно у шта гледају, цртајући призоре флоре и фауне или пресликавајући историјске личности са портрета из Поставке, ђаци, дјеца, учесници, апсолвирају поуку и мисију ове музејске манифестације – они тада ступају пред изазов да изаберу за свој ликовни рад оно о чему желе више знати, научити… Они сагледавају изабрани предмет и његову суштинску поруку: експонати из праисторијског периода, украси и накит античких збирки, љепота народних ношњи, све су то нова сазнања која су усвојена кроз креативни рад у Музеју…”.

Манифестација „Прољеће у Музеју“ одражава различитост креативних могућности ученика и стимулише њихову заинтертесованост за учешће у овој традиционалној манифестацији, што значајно доприноси очувању наше културне баштине и дјелује едукативно у развијању свијести  о благу материјалне и нематеријалне културе.

Циљеви и задаци ликовних радионица и изложбе су подстицање дјечије креативности и развијање способности и вјештине у ликовном изражавању. Кроз програм едукативно – креативних радионица, дјеца развијају позитиван став према естетским вриједностима ликовног рада, као и став према умјетности, музејским институцијама и наслијеђу.

У периоду од  10.-27.априла  2018. године, Одјељење за образовно-педагошки рад  организовало је  30 ликовних  радионица, у којима је учествовало 150  ученика из 30 основних школа Републике Српске.

 

 

Comments are closed.