У сусрет Берлинском конгресу

 

Поводом Дана Музеја, 26. септембра
Изложба “У сусрет Берлинском конгресу”

 

Поводом Дана Музеја, 26. септембра 2018. године, у Музеју Републике Српске ће у 19 часова бити свечано отворена изложба “У сусрет Берлинском конгресу”, аутора музејског савјетника мр.сц. Братислава Теиновића. На изложби ће бити изложено 67 експоната, од чега: 38 докумената, 20 фотографија и 9 примјерака новина.

Наредни дан, 27. септембра у 13 часова, биће одржана конференција за новинаре уз Предавање “У сусрет Берлинском конгресу”, које ће бити прилика за медије и публику да сазнају више о овим значајним историјским догађајима.

“Ове године навршило се 140 година од краја српског устанка, Берлинског конгреса и аустроугарске окупације Босне и Херцеговине. Изложба о овим историјским догађајима приређена током 2006. поставила је основе за њихово даље музеолошко истраживање. Од постанка музеја са историјском експозиционом тематиком историјски документи предмет су посебног интересовања из више разлога. Осим што су прворазредни извори за историју, историјски документи могу да послуже и као музејски изложбени материјал. Због своје документарности као и непосредне везе са историјским догађајима архивалије су на историјским изложбама врло често ненадокнадиви експонати.
Највећи број архивске грађе из устанка 1875–1878. године чува се у неколико српских и хрватских националних институција: Архив Историјског института САНУ, Архив Србије, Хрватски државни архив, Хрватски повијесни музеј и Оријентални институт у Сарајеву. Током изучавања архивске грађе у Архиву Србије 2012–2014. детектован је један број докумената експозиционе вриједности. Ријеч је о архивској грађи из фонда Министарства иностраних дела–политичко одељење (1871–1918), који својом садржином и изгледом представљају прворазредне музеалије. Изложена грађа односи се углавном на кореспонденцију устаничког политичког вођства са српском владом, као и на вијести о устанку, Берлинском конгресу и окупацији, објављене у неколико најзначајнијих новина тога времена (Босна, Бранислав, Приморац, Српске новине).” – Аутор изложбе, музејски савјетник мр.сц. Братислав Теиновић, докторант историјских наука.

 

Прослава Дана Музеја Републике Српске, 26. септембра, биће прилика за све посјетиоце да бесплатно обиђу и Сталну поставку и виде богатство музејских збирки које свједоче о знању, стваралаштву и вишедеценијској одбрани вриједности друштва, људи и цивилизације.

 

Comments are closed.