Дани Владе С. Милошевића

 

 

Музеј баштини цијелокупну грађу Владе Милошевића

 

Промоцијом нотних и аудио издања гудачких квартета, у Културном центру Бански двор у Бањалуци отворена je традиционална манифестација “Дани Владе С. Милошевића”.

У оквиру ове 19. манифестације отворена је изложба “Вече Владе С. Милошевића – Гудачки квартети”, аутора кустоса етномузиколога Музеја Републике Српске, Сање Пупац.
Програм манифестације, до 30. априла, понудиће публици разноврсне садржаје којима ће бити представљен рад бањалучке Академије умјетности, а на манифестацији ће наступити и угледни умјетници из региона и свијета. Програм ће бити одржан у простору Културног центра Бански двор, Музеја савремене умјетности, Дјечијег позоришта, Кастела и Дома омладине.

“Музеј баштини цијелокупну грађу Владе Милошевића, и она се налази у фундусу Музеја Републике Српске. Овом изложбом жељела сам показати и како је Милошевић компоновао и писао своја дела”, рекла је Сања Пупац.

Директор Музеја Републике Српске Миладин Савић истакао је да је композитор Владо Милошевић оставио неизбрисив траг у Бањалуци, Републици Српској, БиХ и региону. Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић, која је отворила манифестацију, изјавила је да “Дани Владе С. Милошевића” нуди богат културно-умјетнички програм, али да је важан и њихов едукативни карактер. “То је стратешко опредјељење културне политике Републике Српске, јер тиме едукујемо публику, ширимо знање и отварамо врата свим грађанима који желе активно учествовати у култури”, рекла је Ђаковићева.

Уочи отварања манифестације речено је да је израда штампаног издања и носача звука гудачких квартета Владе Милошевића настала у сарадњи са Музиколошким друштвом и Радио-телевизијом Републике Српске. Отварању манифестације “Дани Владе С. Милошевића” присуствовали су и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и бројне личности из културног, јавног и друштвеног живота Српске и Бањалуке. Организатор манифестације је Академија умјетности Универзитета у Бањалуци, а манифестацију су подржали Министарство просвјете и културе Српске, Министарство науке и технологије и град Бањалука.

Академик Владо Милошевић (1901-1990) познати композитор, етномузиколог, хоровођа, педагог и академик, рођен је на самом почетку 20. вијека у познатој бањолучког трговачкој породици, поријеклом из Херцеговине.
Основну школу завршио је у родном граду, а 1921. и нашу школу. Студирао је историју и географију у Београду, а потом је у Загребу завршио и студије музике (педагошки смјер). Предавао је у Учитељској и Музичкој школи у Бањој Луци и Нишу, а потом је радио у Музеју Босанске крајине, те дириговао хором СПД “Јединство”. У богатом дјелу Владе Милошевића истичу се његове хармонизације и обраде за хор, соло пјесме, руковет Пјесме са Змијања, више камерних и оркестарских дјела и, коначно, прва босанскохерцеговачка опера “Јазавац пред судом”.
Био је пасионирани љубитељ народног пјевања, па је, по нашим селима, сакупио четири књиге етномузиколошких записа. Аутор је и књиге о севдалинци, двеју збирки пјесама о НОБ-у и књиге Равна пјесма. Својим композицијама, научним радовима и дириговањем обиљежио је музички живот у нашем граду током скоро цијелог 20. вијека.
Због немјерљивих заслуга, прије свега у области етномузикологије, изабран је за члана Академије наука и умјетности БиХ. Посљедње године живота провео је у једној од вила у данашњој улици Краља Петра I Карађорђевића, у којој се данас налази његова спомен соба.

Comments are closed.