Иконопис је подвиг послушања

Изложба радова прве Школе иконописа у Бања Луци

Иконопис је подвиг послушања

 

У Музеју Републике Српске је у понедјељак, 5. марта у 18 часова, отворена изложба ученичких радова полазника прве Школе иконописа у Бања Луци. Школа је трајала девет мјесеци, а двадесетак полазника, већином студената, похађало је ову Школу у просторијама ОШ “Иво Андрић”. Организатор Школе, Радмила Лукетић , историчарка умјетности из Београда и иконописац Српске Православне Цркве, своје је радове први пут приказала бањалучанима 2015. године. У Банском двору, поводом 20. година бављења иконописом, имала је Ретреоспективу рада, конципирану као интерактивну изложбу. Била је то прилика да посјетиоци погледају изложене иконе али и присуствују стварању новог дјела и сазнају више о иконопису, што је пробудило интересовање публике за даљом поуком. Због великог броја заинтересованих, Радмила Лукетић је након двије деценије искуства и рада, основала Школу иконописа, гдје је полазницима током девет мјесеци преносила основна знања и фолозофију стварања у овој специфичној умјетничкој техници.

“Иконопис је уметност у служби спасења. Њиме се испведају основне истине наше вере. А то је Тајна Богооваплоћења. Односно Тајна изобразивости Бога. Зато је неопходно да онај ко се бави иконописом, буде верујући човјек, који активно учествје у животу цркве. Односно, ко литургијски живи. Такође, онај ко изучава иконопис, мора му прићи као светом делу и бити спреман на подвиг рада из љубави и послушања према Богу. Та спремност обухвата упознавање са технолошком, ликовном и теолошком димензијом иконе.”

“Добар цртеж представља основу сваког доброг умјетничког дјела, па тако и иконе. У школи иконописа, ученици су се упознали са израдом византијског цртежа, са препарирањем даске, са израдом јајчане емулзије, са врстама пигмената и њиховом употребом, као и са самим осликавањем иконографског садржаја.” – Радмила Лукетић

Радмила Лукетић је знања стицала на факултету у Београду, затим на Вишој школи конзервације, а потом и у Манастиру Грачаница, гдје је као манастирски ђак, 1993. употпунила знање из иконописа и постала слободни умјетник, иконописац.

Изложба радова Школе иконописа биће отворена до 8. марта 2018. године.

 

 

Comments are closed.