Конференција за новинаре

 

Конференција за новинаре поводом манифестације Ноћ музеја

Поводом Међународног дана, Европске ноћи музеја, у Музеју Републике Српске je  у сриједу 16. маја одржана конференција за новинаре, на којој се медијима и публици обратио директор Музеја РС Миладин Савић, реализатори и учесници у програму манифестације.

Директор Музеја Републике Српске захвалио се покровитељима и спонзорима манифестације, и нагласио како овако велики и значајни догађаји у Музеју неби могли бити реализовани без подршке друштвено одговорних организација и компанија.

Директор Музеја говорио је и о недавним важним догађајима за Музеј, те додао и да је “Музеј Републике Српске имао велику част да, поводом Културног програма “Дани Републике Српске у Санкт Петербургу” у Руској Федерацији,  представи двије изложбе: “Змијањски вез – свјетско нематеријално наслијеђе” која је отворена 11. маја у Музеју Хлеба у Санкт Петербургу, те “Концентрациони логор Јасеновац – највећи усташки логор смрти” , истог дана, у Државном меморијалном музеју одбране и опсаде Лењинграда.”

“Тринаесту “Ноћ Музеја” у Музеју РС традиционално обиљежавамо разноликим културним програмом који ће трајати од 18 до 22:30 часова.  Тема овогодишње манифестације је „Вино и средњи вијек“, а ауторски тим је осмислиоразличите садржаје прилагођене свим старосним групама. ” – директор Музеја РС Миладин Савић.

Портпарол Музеја РС Ана Браташевец презентовала је улоге спонзора и пријатеља Музеја: “Покровитељи манифестације „Ноћ музеја“ су Министарство просвјете и културе Републике Српске и Град Бања Лука. Спонзор манифестације „Ноћ музеја“ је дугогодишњи  ПРИЈАТЕЉ МУЗЕЈА, Привредна комора РС – Подручна привредна комора Бања Лука, која је омогућила  учешће и спонзорима:  Пекара “Мања”, Мира а.д., Чланица Краш групе, Витаминка, Бања Лука, Марбо, Лакташи и Мљекара Пађени, Билећа. Пријатељ Музеја Републике Српске је и спонзор Ноћи музеја, Витинка, која учествује и у програму, са радионицом “Вивиа – чарпобна радионица изненађења”.  Спонзори манифестације „Ноћ музеја“ су и Ресторан Ђердан, Градишка, Агролукс д.о.о., Бања Лука, Тржница, Бања Лука те винарије: Винарија Јунгић, Челинац, Винарија Фазан, Прњавор, Винарија Бонавентура, Лакташи и Подрум Панић из Козарске Дубице.”

“Ноћ музеја је још једна добра прилика да се публици прикаже важност дугогодишње кампање Привредне коморе РС, “НАШЕ ЈЕ БОЉЕ”, која настоји промовисати домаће производе те подизати свијест становништва о квалитету и важности куповине домаћих производа.  Ова акција подразумијева унапређење пословања домаћих предузећа,  подстицај домаћој привреди за повећање производње, ново запошљавање и конкурентност. “Наше је боље”! – поручили су из Привредне коморе РС.

Координатор Ноћи музеја обратила се представницима медија презентујући програм манифестације: “Први дио програма намијењен је дјеци и обухвата креативно-едукативне радионице: „Постани и ти витез“, коју  ће водити Козарачки витезови и бањалучки средњошколци, „Ноћни летачи– шишмиши. Истине и заблуде “ и „Ноћни летачи – сове. Истине и заблуде“ које су припремили еколози и биолози Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета”, а овај дјечији дио програма ће сдржати и плесне и драмске школске секције те наступи витешке тематике. Специјални дио програма су Изложба хаљина из колекције „Кнегиња“ (Меланија Студио), те “Vivia – чаробна радионица изненађења” за дјецу.”

“У другом дијелу програма, посјетиоци ће имати прилику да уживају у добрим звуцима гудачког квартета- Palladio string quartet те у наступу Градског тамбурашког оркестра из Бања Луке. Представиће се и студенти Драмског одсјека са Академије умјетности Универзитета у Бања Луци, а потом ће свечано бити отворена изложа   „Прича о вину“. – додала је аутор изложбе Наташа Ковачевић, виши кустос биолог, координатор Ноћи музеја.

Медијима су се обратиле и представница маркетинг службе “Витинке”, Вања Милошевић, и представница маркетинг службе пекаре “Мања”, Андреа Лиздек.

“Компанија Витинка је са великим задовољством узела учешће у манифестацији Ноћ музеја, знајући да овакве манифестације доприносе подизању свијести о природном и културном наслијеђу, те укључују наше потрошаче у активности које доприносе развоју културе и друштва. Посебно истичемо важност сарадње са Музејом РС приликом Ноћи музеја, када ће кроз радионице са дјецом и Вивијину чаробну радионицу изненађења, бити потврђена мисија и наше компаније “Витинка”, а то је допринос квалитету живота дјеце и омладине, путем рада на кутурним програмима који су од важности за развој друштвене заједнице.”  – изјавила је представница маркетинг службе компаније “Витинка”, Вања Милошевић.

Представница маркетинг службе пекаре “Мања”, Андреа Лиздек, изјавила је да “oд почетка свога постојања, инсистирамо на чврстим темељима – производима врхунског квалитета који произлазе из комбинације традиције и иновација. И традиција и иновација значајне су вриједности развоја друштва, којем манифестације као што је Ноћ музеја, доприносе изузетним залагањем и креативношћу. Сарадња са Музејом Републике Српске, узимање учешћа у оваквим манифестацијама, имају посебан значај за “Мању”, посебно када су у програм укључена и дјеца. Њихове жеље и потребе увијек ослушкујемо, са идејом да су квалитет, традиција и добар укус оно на чему “Мања” од 1995. године гради своје препознатљиво име.”

Реализатори манифестације – Креативни тим „Ноћ музеја“ 2018. године су:

координатор манифестације, виши кустос биолог Наташа Ковачевић, виши музејски техничар Љиљана Кораћ, виши музејски педагог Наташа Ного, музејски савјетник, етнолог Владимир Ђукановић и виши кустос историчар Миленко Ђорђевић.

 

Comments are closed.